
با وضوح بیشتر تاثیر منفی تورم اولیه ای که در بازارهای دنیا به دنبال شیوع ویروس کرونا آغاز شد، سرمایه گذاران شروع به تحقیق در مورد چالش های پیش رو کرده اند. واضح است که پس از عبور از این ویروس، با یک وضعیت اقتصادی جدید روبرو خواهیم شد. اگرچه بسیاری امیدوارند که بهبودی اقتصادی در آینده نزدیک اتفاق بیافتد، اما احتمال رکود بلند مدت وجود دارد. با بیرون آمدن جهان از بحران، صنایعی که تعطیل شده اند به بررسی خسارات گسترده ای که نصیبشان شده خواهند پرداخت که احتمالا برخی از آنها به صورت دائمی از چرخه خارج خواهند شد. در حال حاضر بانک های مرکزی در حالی که برنامه هایی را برای تقویت اقتصاد و تقویت صنایع بیمار ارائه می دهند، به میزان زیادی پول چاپ می کنند.
این افزایش بی سابقه در ترازنامه های بانک های مرکزی عواقب ناخوشآیند عمده ای را برای اقتصاد جهانی به طور کلی و به ویژه در میزان ارزش دارایی ها در پی خواهد داشت. بر این اساس ، سرمایه گذاران به دنبال دارایی هایی هستند که بتواند در برابر افزایش قیمت ها و تأثیر مخرب تورم ، مانعی ایجاد کند.تا همین اواخر فلزات گرانبها مانند طلا و نقره بهترین روش برای محافظت سرمایه در برابر کاهش ارزش بودند، اما بیت کوین در حال تغییر دادن این عرصه است.
در دوران بحران اقتصادی جهانی، دولتها پول چاپ میکنند. این موضوع منجر به تورم میشود و در نتیجه، سرمایهگذاران به انباشت سرمایه خود در سرمایهگذاریهای باثبات و با دید بلندمدت میپردازند. تجربه نشان داده است که این سرمایهگذاری مورد نظر همان طلا بوده است، اما در بحران اقتصادی کنونی، “ذخیره ارزش” بلندمدت دیگری نیز به طلا پیوسته است: بیت کوین .چندین دلیل خوب برای این موضوع وجود دارد. مدیریت بحران کنونی توسط فدرال رزرو به شدت بد و ناامیدکننده است و به افزایش نرخ بیکاری، مانند همیشه واکنش نشان داده است: چاپ پول بیشتر. هماکنون دلار ۵ درصد ارزش خود را از دست داده است و پیشبینی شده است که این کاهش ارزش ابتدای کار است. انتظار میرود که تا چند سال آتی تا ۲۰ درصد ارزش دلار کاهش یابد.واکنش صاحبان سرمایه به چنین وضعیتی پناه بردن به داراییهای امن مانند طلا است. اما آیا بیت کوین نیز میتواند در سبد سرمایهگذاری آنها جایگاه طلا را داشته باشد.
علاوه بر این کاهش ارزش، موضوع دیگری سرمایهگذاران را تهدید میکند: رکود. با وجود کاهش ارزش سریع دلار و شرایط بدتری که در پیش است، سرمایهگذاران به دنبال بررسی بیت کوین به عنوان دارایی امن در مقابل تورم هستند. به نظر میرسد این موضوع، دلیل اصلی حفظ ارزش بیت کوین علیرغم اخبار ناخوشایند از سایر بخشهای اقتصادی است. آیا حق با این سرمایهگذاران است؟ آیا اولین رمز ارز بازار میتواند به عنوان دارایی امن در مقابل تورم دلار عمل کرده و وارد سبد سرمایه گذاری “داراییهای ذخیره ارزش” شود؟ با هم به بررسی این موضوع میپردازیم.
خرید بیت کوین و طلا برای فرار از کاهش ارزش دلار
سرمایهگذاران ارز دیجیتال که به نوسان روزانه و حتی ساعتی بازار عادت کردهاند، ممکن است گاهی اوقات روندهای کلان که هدایتکننده اقتصاد است را فراموش کنند. تورم یکی از این روندهای کلان است و قبل از آنکه به طور ویژه به نقش طلا و بیت کوین در از بین بردن تورم بپردازیم بهتر است که تعریف جامعی از تورم ارائه دهیم.
تورم معمولا به دلیل کاهش کلی قدرت خرید ارز سنتی به وجود میآید. عوامل بسیاری میتوانند این کاهش قدرت خرید را به وجود بیاورند. عواملی نظیر خارج شدن سرمایهگذاران خارجی از ارز مورد نظر یا حتی حمله سرمایهگذاران به آن ارز. اغلب اوقات تورم، ناشی از افزایش عرضه پول است. برای مثال همانند زمانی که فدرال رزرو یکطرفه به چاپ میلیاردها دلار اقدام کرد و به میلیونها شهروند آمریکایی ارائه داد (این اتفاق همزمان با هاوینگ بیت کوین اتفاق افتاد) ، عمده سرمایه گذاران به سمت بازار طلا کشیده شدند. رکود نقطه مقابل تورم است. در شرایط رکود، قیمتها کاهش مییابند زیرا ارزش ارز مورد نظر نسبت به کالاها و خدمات افزایش مییابد. رکود نیز عوامل مختلفی دارد اما معمولا به دلیل سیاستهای پولی به شدت تحت کنترل یا نوآوریهای تکنولوژیکی رخ میدهد.
شیوع کووید-19 و تورم
نکته مهم و کلیدی در تعاریف بیان شده این است که تورم فقط در ارزهای سنتی رخ میدهند، یعنی شاهد تورم در ارزش بازار داراییهای ملموس نیستیم بلکه تورم در افزایش تولید ناخالص ملی رخ میدهد. از زمان توافق برتون وودز (Bretton Woods) در سال ۱۹۴۴ تاکنون، ارزش دلار بر اساس تولید ناخالص ملی بوده است (نه بر اساس طلای ذخیره شده). این تصمیم به چاپ بی رویه پول منجر شده است.
داشتن ارز سنتی به دولتها سطح بالایی از آزادی در خصوص چاپ پول و کنترل تورم میدهد. هرچند هنگامی که اعتماد به دولت کاهش یابد، برنامههای دولت میتواند منجر به تورم سریع و خارج از کنترل شود. در دهه ۱۹۷۰ میلادی، شاهد افزایش چشمگیر ارزش طلا بودیم زیرا سرمایهگذاران، طلا را به عنوان دارایی امن در مقابل تورم سریع دلار در نظر میگرفتند. اکنون نیز چنین شرایطی در حال وقوع است. شیوع جهانی ویروس کرونا منجر به پیدایش سیاست پولی تورمی و افزایش عرضه پول شده است، در حالی که قیمت حوزههای مهم و کلیدی نظیر مواد غذایی به دلیل اختلال در عرضه ناشی از قرنطینه در حال افزایش است. در این شرایط، جای تعجب نیست که ارزش طلا به طور چشمگیری افزایش یابد، زیرا موجودی محدودی از این فلز گرانبها در جهان وجود دارد و در نتیجه قیمت آن به سادگی تحت تأثیر سیاستهای دولت قرار نمیگیرد. هرچند ارزش بعضی از ارز های دیجیتال نیز به همین دلیل افزایش چشمگیری مییابند. بنابراین سرمایهگذاران میلیاردر به مقایسه طلا و بیت کوین میپردازند.
دلیل آنکه چرا بعضی از ارزهای دیجیتال میتوانند به عنوان دارایی امن در مقابل تورم عمل کنند دقیقا همان دلیلی است که طلا دارای این ویژگی است. این دلیل چیزی نیست جز موجودی محدود. این نکتهای است که اغلب توسط بسیاری از افراد و حتی کسانی که در عرصه ارزهای دیجیتال حضور دارند فراموش میشود، اما این نکته قابل ذکر است که بسیاری از ارزهای دیجیتال و مخصوصا ارز دیجیتال بیت کوین با این محدودیت ایجاد شدهاند.
سقف ۲۱ میلیونی بیت کوین بدان معنا است که در یک زمان مشخص، تعداد بیت کوین کمتری نسبت به تقاضا وجود خواهد داشت، یعنی میتوان اینطور گفت که با کاهش عرضه، قیمت بیت کوین افزایش خواهد یافت. به علاوه، این نکته که بیت کوین به سرمایهگذاران امکان میدهد تا کمتر در معرض شبکههای نظارتی دولت قرار داشته باشند بدان معنا است که در زمان کنونی که اعتماد به دولت کاهش یافته است، بسیاری از مردم سرمایههای خود را از دلار به سمت بیت کوین هدایت میکنند تا از تورم و بیکفایتی دولت اجتناب کنند. اما نکته اصلی این است که مشخص نیست آیا بیت کوین مانند طلا یک دارایی ضدتورمی است یا خیر. حداقل در حال حاضر این موضوع مشخص نیست. اگرچه از نظر فنی مشخص است که موجودی این ارز دیجیتال محدود است، اما فاصله زیادی با اتمام موجودی آن داریم و تخمین زده میشود که آخرین بیت کوین در سال ۲۱۴۰ استخراج شود. این موضوع بدان معنا است که بیت کوین حداقل تا ۱۲۰ سال دیگر نمیتواند کاملا به عنوان یک دارایی امن و باثبات در مقابل تورم عمل کند.